Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
niemiecka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 czerstwa bułka
2 duże cebule
1 łyżka słodkiej papryki
700 g ziemniaków
2 łyżki mąki
szklanka bulionu wołowego
szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
150 g ostrego żółtego sera
2 łyżki bułki tartej
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki masła
olej do smażenia i smarowania formy
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w łupinach na półtwardo, przestudzić, obrać i pokroić w plastry.
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Połowę dodać do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułką i czerwoną papryką. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić zwartą i sprężystą masę na kotlety. Uformować krągłych zrazików i obsmażyć na patelni na ciemnozłoty kolor.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na środku ułożyć zraziki tak by zachodziły na sienie dachówkowo. Po bokach ułożyć plastry ziemniaków.
2 łyżki masła rozgrzać w ronlu, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do niej resztę cebuli, bulion oraz śmietanę. Bardzo dobrze wymieszać na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem suflet, posypać tartą bułką i startym serem. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki pozostałego masła.
Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termoobieg 180 stopni), aż powierzchnia sufletu przybierze złotobrązowy kolor. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.