kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Suflet ze zrazikami

Łatwy w przygotowaniu i oryginalny sposób na mielone kotlety przypadnie do gustu także miłośnikom zapiekanek.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: niemiecka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 czerstwa bułka
2 duże cebule
1 łyżka słodkiej papryki
700 g ziemniaków
2 łyżki mąki
szklanka bulionu wołowego
szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
150 g ostrego żółtego sera
2 łyżki bułki tartej
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki masła
olej do smażenia i smarowania formy
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w łupinach na półtwardo, przestudzić, obrać i pokroić w plastry.

Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Połowę dodać do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułką i czerwoną papryką. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić zwartą i sprężystą masę na kotlety. Uformować krągłych zrazików i obsmażyć na patelni na ciemnozłoty kolor.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na środku ułożyć zraziki tak by zachodziły na sienie dachówkowo. Po bokach ułożyć plastry ziemniaków.

2 łyżki masła rozgrzać w ronlu, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do niej resztę cebuli, bulion oraz śmietanę. Bardzo dobrze wymieszać na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem suflet, posypać tartą bułką i startym serem. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki pozostałego masła.

Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termoobieg 180 stopni), aż powierzchnia sufletu przybierze złotobrązowy kolor. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »