Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
niemiecka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
12 dużych pieczarek
100 g mielonego mięsa
100 g żółtego sera
białko
1 cebula
1 łyżeczka oleju
1 łyżka bułki tartej
12 plastrów wędzonego boczku
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki, kapelusze delikatnie posolić.
Nóżki kapeluszy i cebulę drobno posiekac i usmażyć na oleju razem z drobno posiekaną cebulą. Dodać mielone mięso i smażyć aż zmieni kolor.
Przestudzoną masę dokładnie wymieszać z połową posiekanej natki, startym serem i białkiem. Doprawić i nałożyć do kapeluszy pieczarek. Jeśli masa jest za rzadka, zagęścić przed włożeniem tartą bułką.
Pieczarki ułożyć na blasze piekarnika, każdy kapelusz przykryć plastrem boczku.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać resztą natki.