Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 60 (czas zależny)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 kilogram cebuli
2 łyżki masła lub margaryny
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki cukru
łyżka jasnego octu winnego
sól, biały pieprz do smaku
4 kromki pieczywa tostowego
15 dag żółtego sera
Wykonanie:
Pokrojoną w krążki cebulę włożyć do garnka i przysmażyć na tłuszczu do zeszklenia. Dolać bulion i gotować tak długo aż cebula zacznie się rozpadać.
Na patelni skarmelizować cukier, zalać szklanką wywaru z zupy, rozprowadzić, dodać do reszty zupy. Doprawić octem, solą i pieprzem. Można zmiksować w celu uzyskania zupy-kremu.
Podawać z chrupiącymi tostami zapieczonymi z żółtym serem.