Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
niemiecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
500 g ziemniaków
1000 g młodych porów (tylko białe i jasnozielone części)
300 g sera śmietanowego z przyprawami
2 łyżki masła
150 ml śmietany 18%
150 ml jogurtu
2 jaja
2 łyżeczki curry
sól, biały pieprz
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości 3 mm. Pory umyć i pokroić ukośnie w krążki o grubości 5-8 mm, uważając żeby się nie rozpadły. Ser pokroić na cienkie plastry.
W wysmarowanym połową masła naczyniu układać pionowo na przemian pasy z ziemniaków, porów i sera. Trzeba tak dobrać wielkość naczynia, by warzywa dość szczelnie je wypełniały, tak żeby nie mogły się przerwacać.
Śmietanę wymieszać z jogurtem, roztrzepanymi jajami i curry. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wylać na zapiekankę.
Wierzch posypać tartą bułką i położyć kawałeczki pozostałego masła. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 35 minut, po czym zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut do zrumienienia wierzchu zapiekanki.