kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Zapiekanka ziemniaczano-porowa

Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni: niemiecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

500 g ziemniaków
1000 g młodych porów (tylko białe i jasnozielone części)
300 g sera śmietanowego z przyprawami
2 łyżki masła
150 ml śmietany 18%
150 ml jogurtu
2 jaja
2 łyżeczki curry
sól, biały pieprz
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości 3 mm. Pory umyć i pokroić ukośnie w krążki o grubości 5-8 mm, uważając żeby się nie rozpadły. Ser pokroić na cienkie plastry.

W wysmarowanym połową masła naczyniu układać pionowo na przemian pasy z ziemniaków, porów i sera. Trzeba tak dobrać wielkość naczynia, by warzywa dość szczelnie je wypełniały, tak żeby nie mogły się przerwacać.

Śmietanę wymieszać z jogurtem, roztrzepanymi jajami i curry. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wylać na zapiekankę.

Wierzch posypać tartą bułką i położyć kawałeczki pozostałego masła. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 35 minut, po czym zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut do zrumienienia wierzchu zapiekanki.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»