Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
niemiecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 12
Składniki:
30 dag mąki
sól
7 jajek
15 dag smalcu
25 dag chudego boczku wędzonego
1 kg cebuli
2 łyżki oleju
pieprz
40 dag kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i 1 jajkiem, dodać smalec, zagnieść ciasto, odłożyć je do lodówki na pół godziny. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć razem około 10 minut. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać sól, pieprz i gałkę, wymieszać z cebulą i boczkiem. Okrągłą formę natłuścić, wylepić ciastem (razem z bokami), wyłożyć farsz. Piec 45 minut w temp. 200 stopni.