Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
5 białek
2 opakowania cukru waniliowego
1/2 litra śmietany kremówki
8 łyżeczek żelatyny
1/2 pomarańczy
1/3 szklanki cukru pudru
3 czekolady gorzkie lub gotowa polewa
około 1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie ubić białka z cukrem waniliowym na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę z sokiem z 1/2 pomarańczy. Żelatynę podgrzać, a później przestudzić, dodać do niej odrobinę piany i szybko połączyć. Żelatynę z pianą połączyć z resztą piany, wymieszać. Dołożyć ubitą kremówkę i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na płaską blaszkę wyłożoną folią lub posmarowaną tłuszczem, wstawić do lodówki. Kiedy ptasie mleczko zastygnie pokroić w małe kawałki. Następnie rozpuścić czekoladę, wymieszać ją z mlekiem. Ptasie mleczko maczać w czekoladzie i układać na folii, następnie odstawić do lodówki.