kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Ptasie mleko

Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

5 białek
2 opakowania cukru waniliowego
1/2 litra śmietany kremówki
8 łyżeczek żelatyny
1/2 pomarańczy
1/3 szklanki cukru pudru
3 czekolady gorzkie lub gotowa polewa
około 1/2 szklanki mleka

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie ubić białka z cukrem waniliowym na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę z sokiem z 1/2 pomarańczy. Żelatynę podgrzać, a później przestudzić, dodać do niej odrobinę piany i szybko połączyć. Żelatynę z pianą połączyć z resztą piany, wymieszać. Dołożyć ubitą kremówkę i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na płaską blaszkę wyłożoną folią lub posmarowaną tłuszczem, wstawić do lodówki. Kiedy ptasie mleczko zastygnie pokroić w małe kawałki. Następnie rozpuścić czekoladę, wymieszać ją z mlekiem. Ptasie mleczko maczać w czekoladzie i układać na folii, następnie odstawić do lodówki.

 


Autor: Izu77

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »