Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 35
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Składniki:
- 600g owoców sezonowych, np. truskawek, wiśni
- 6 łyżek likieru malinowego
- 300g serka mascarpone
- 2 jajka
- 100g cukru
- 1 limonka
Wykonanie:
Przygotowanie:
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i serkiem. Białka natomiast ubij na sztywno i połącz z masą serową. Obierz cienko limonkę, wyciśnij sok i połącz z likierem.
Truskawki (wiśnie) umyj, pokrój na plasterki. W szklankach rozłóż pokrojone truskawki (wiśnie), zalej połową likieru, a nastęnie dodaj połowę masy serowej. Potem znów ułóż warstwę truskawek (wiśni), resztę likieru i na koniec warstwę sera. Udekoruj deser truskawką i startą skórka z limonki lub cytryny. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.