Rodzaj potrawy: sos
Rodzaj kuchni:
meksykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 szklanki drobno pokrojonych, obranych ze skórki mięsistych pomidorów
szklanka drobno posiekanej szalotki
ząbek drobno posiekanego czosnku
2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z limonki
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
szczypta pieprzu cayenne
½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
Wykonanie:
W miseczce mieszamy pomidory, szalotkę, czosnek i sok z limonki. Doprawiamy solą pieprzem zmielonym i pieprzem cayenne. Wsypujemy pół szklanki posiekanej kolendry, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie sprawdzamy, czy dipu nie trzeba jeszcze doprawić a na koniec przybieramy pozostałą kolendrą.
Jeżeli chcemy, by sos był ostrzejszy, doprawiamy różnymi gatunkami pieprzu.
Wersja łagodniejsza - dodajemy drobno pokrojonego świeżego ogórka, rzodkiewki i awocado.
Salsa pasuje do mięs i ryb a także do pieczywa.