Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
100 g mrożonych liści szpinaku
5 g suszonych prawdziwków
240 g białej fasoli (z puszki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1-2 łyżeczki bulionu w proszku
sól, pieprz
4 kromki pieczywa tostowego
5 łyżek mleka
1 żółtko
1 łyżka serka mascarpone
Wykonanie:
Szpinak lekko rozmrozić, pokroić. Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Fasolę odcedzić, opłukać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, poddusić na oliwie. Grzyby osączyć, wywar przecedzić. Do cebuli wlać 750 ml wody, dodać grzyby, wywar, fasolę i bulion, gotować 10 minut, następnie zmiksować i doprawic solą i pieprzem do smaku. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i namoczyć w mleku na 5 minut. Odcisnąć, dodac żółtko, serek i odciśnięty szpinak, wymieszać i doprawić do smaku. Łyżką wycinać z masy niewielkie kluseczki i wrzucać na wrzątek, gotować 4-5 minut, wyjąć, wyłożyć na talerze, zalać zupą.