Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: ³atwe
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
20 dag d³ugoziarnistego ry¿u
30 dag mielonych migda³ów
2 l mleka
10 dag rodzynek
15 dag cukru
gar¶æ p³atków migda³owych do posypania
Wykonanie:
Ry¿ ugotowaæ do miêkko¶ci i dobrze os±czyæ. Mleko zagotowaæ, wsypaæ migda³y, gotowaæ 15 minut, czêsto mieszaj±c (lubi siê przypalaæ!). Dodaæ namoczone rodzynki i cukier, dobrze wymieszaæ. Ry¿ roz³o¿yæ do talerzy lub miseczek, wlaæ zupê, posypaæ upra¿onymi na z³oto na suchej patelni p³atkami migda³owymi.