Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 20
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
100 g mąki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
1 lekko ubite jajko
200 ml niskotłuszczowej maślanki
2 łyżeczki oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 filiżanka świeżych lub mrożonych, zmiksowanych jagód
1- 2 łyżeczki masła
Wykonanie:
1. W jednym naczyniu wymieszać: mąkę, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugim połączyć jajka, maślankę, olej, wanilię
2. Połączyć zawartość obu naczyń, dokładnie wymieszaj. Delikatnie dodać jagody
3. Na rozgrzanej, małej teflonowej patelni (lub specjalnej patelni do naleśnikó)rozpuścić masło. Nakłądać ciasto na całą powierzchnię patelni.
4.Smażyć placki przez ok. 1 minutę, aż się zarumienią