Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
puszka karczochów
paczka posiekanego mrożonego szpinaku
200 g sera ricotta
2 jajka
1 wyciśnięty ząbek czosnku
pół posiekanej czerwonej cebuli
pół łyżeczki posiekanego świeżego oregano
100 g półtłustej mozzarelli
szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku
Wykonanie:
Karczochy doładnie odsączyć i drobno pokroić, szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć (odcisnąć) z wody. Wymieszać z serem rizotta, mozzarellą, czosnkiem i oregano. Jajka ubić na puszystą, gęstą masę. Dodać do masy szpinakowej, doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany), dodać ew. łyżkę mąki.
Ciastem szpinakowym napełniać formy do babeczek. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg 170) około 30 minut. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Przepis wystarcza na 12 małych babeczek.