Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 5 (nie licząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
300 g sera mozzarella
2 duże dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Mozzarellę i pomidory pokroić na plastry o gribości ok 5 mm. Układać na przemian na talerzu. Skropić sosem z octu oliwy pieprzu i soli i posypać porwanymi w ręku listkami bazylii.
Przed podaniem trzymać przez godzinę w lodówce w, po czym wyjąć na 15 minut, by pomidory odzyskały swój aromat.
Dodatkowe informacje: Najlepiej podawać tę wykwintą przekąskę w towarzystwie białego pieczywa i schłodzonego białego wina, które można też dodać do sosu, zamiast octu winnego.