kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Caprese

Dojrzałe pomidory, włoska mozzarella, świeża bazylia i aromatyczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - kwintesencja śródziemnomorskich smaków. A kolory zielony, biały i czerwony to barwy włoskiej flagi...
 
 

Dodał: admin

Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni: włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 5 (nie licząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

300 g sera mozzarella
2 duże dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Mozzarellę i pomidory pokroić na plastry o gribości ok 5 mm. Układać na przemian na talerzu. Skropić sosem z octu oliwy pieprzu i soli i posypać porwanymi w ręku listkami bazylii.

Przed podaniem trzymać przez godzinę w lodówce w, po czym wyjąć na 15 minut, by pomidory odzyskały swój aromat.

 

Dodatkowe informacje: Najlepiej podawać tę wykwintą przekąskę w towarzystwie białego pieczywa i schłodzonego białego wina, które można też dodać do sosu, zamiast octu winnego.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »