kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Cebulowa z temperamentem

Różowe wino, słodka i ostra papryka oraz szczypta chili dodają klasycznej francuskiej zupie temperamentu zarówno w kolorycie jak i w smaku.
 
 

Dodał: admin

Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni: francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

1 kg cebuli
2 łyżki oleju z pestek winogron
3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
150 ml różowego wytrawnego wina
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól, pieprz do smaku
150 g żółtego ostrego sera

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroć w cienkie półplasterki. Poddusić na oleju, tak by wchłonęła cały tłuszcz i zeszkliła się, częściowo się rumieniąc. Zalać cebulę bulionem i gotować na małym ogniu do całkowitej miękkości, aż zacznie się rozpadać (ok. 20-30 minut).

Miękką cebulę zmiksować razem z wywarem na gładką, dość gęstą masę. Dodać słodką i ostrą paprykę, ocet i wino. Gorować razem jeszcze 5-6 minut, do zagęszczania zupy. Doprawić chili, pieprzem i solą.

Podawać bardzo gorącą, posypaną startym żółtym serem. Jako dodatek można podać tosty lub grzanki.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»