Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: tak
Składniki:
400 gram dobrego chrzanu na kwasku cytrynowym (można też chrzan utrzeć samodzielnie)
1,5 kg buraków (po ugotowaniu i starciu ma ich być objętościowo 6x więcej niż chrzanu)
dwie łyżki dobrego, intensywnego w smaku miodu (polecam gryczany)
Wykonanie:
Buraki starannie myjemy, gotujemy w łupinach do miękkości. Po ugotowaniu obieramy z łupin i ścieramy na najdrobniejszej tarce (jak ziemniaki na placki ziemniaczane).
Stopniowo dodajemy do nich po łyżce chrzanu, mieszając i próbując czy ćwikła ma już odpowiednią moc (lepiej zrobić ją nieco słabszą i później dodać jeszcze łyżkę niż od razu dać zbyt dużo chrzanu).
Doprawiamy miodem - tak, by jego smak był leciutko wyczuwalny, ale nie dominujący. Ćwikłę należy zrobić najpóźniej trzy dni przed spożyciem, by smaki miały czas połączyć się.
Przed samym podaniem spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze odrobiną miodu lub chrzanu.