Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 45
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
2 łyżeczki masła
180 g posiekanego pora
3/8 posiekanej cebuli
755 ml wody
1 duży, posiekany ziemniak
1 posiekana marchewka
3/8 pokrojonych szparagów
25 g białego ryżu
Szczypta soli
90 g świeżego szpinaku
95 ml śmietany
Wykonanie:
1.Rozpuść masło na patelni. Dodaj pora i cebulę. Pozostaw na ogniu aż zmiękną
2.Nalej do garnka wodę, dodaj marchewkę, ziemniaka, szparagi i ryż. Przypraw solą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 30 min, aż warzywa i ryż będę miękkie
3.Wymieszaj szpinak ze śmietaną i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 5 min
Dodatkowe informacje: 1 porcja zawiera:
kalorie: 196
białko: 4 g
tłuszcz: 13 g