Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc studzenia i marynowania)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 10
Składniki:
10 jajek
700 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka octu spirytusowego
3 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku
łyżeczka rozmarynu
strączek papryczki chili
Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo. Pozostałe składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować na bardzo małym ogniu ok 5 minut. Odstawić z ognia wystudzić.
Ugotowane jaja obtłuc na całej powierzchni skorupek, ale nie obierać. Ułożyć w naczyniu, zalać winem z przyprawami, pozostawić w chłodnym miejscu conajmniej na 12 godzin (najlepiej 1-2 dni). Podawać w całości, obrane z łupin. Dobrym dodatkiem będzie majonez czosnkowy, ziołowy lub sos tatarski.