Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 jaja ugotowane na twardo
20 g kawioru
8 cienkich plastrów wędzonego łososia
100 g pieczarek
tłuszcz do pieczarek
200 g ugotowanego ryżu
ketchup
majonez
pęczek koperku
sałata zielona
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wystudzić, wymieszać z ryżem, ketchupem, majonezem i posiekanym koperkiem.
Uformować osiem lekko spłaszczonych kulek, owinąć plastrami łososia i ułożyć na półmisku wyłożonym zieloną sałatą. Na kulkach ułożyć połówki jaj na twardo przybrane kawiorem.