kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Kalafiorowa zupa-krem

Ta lekka, wykwintna zupa z dodatkiem delikatnego groszku ptysiowego może stanowić ozdobę każdego obiadu.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni: francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

1 średni kalafior
500 ml czystego bulionu drobiowego
2 żółtka
1 łyżeczka masła
200 ml mleka
100 g gotowego groszku ptysiowego
sól, biały pieprz do smaku

Wykonanie:

Kalafior oczyścić, odciąć same róże i gotować w bulionie do miękkości. Dolać połowę zimnego mleka, zmiksować, aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, w razie potrzeby przecedzić. Ponownie zagotować, dodać masło.

Pozostałe mleko dokładnie rozprowadzić z żółtkami, dodać do zupy i przez ok 5 minut utrymywać ją w stanie bliskim wrzeniu, ale nie pozwalając się zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

 

Dodatkowe informacje: Zupę tę można przygotować z mrożonego kalafiora, dajemy wówczas około 500 gram warzywa, zmiejszamy ilość mleka do 150 ml i gotujemy zupę o 5-10 minut krócej.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»