kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Kalafiorowa zupa-krem

Ta lekka, wykwintna zupa z dodatkiem delikatnego groszku ptysiowego może stanowić ozdobę każdego obiadu.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni: francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

1 średni kalafior
500 ml czystego bulionu drobiowego
2 żółtka
1 łyżeczka masła
200 ml mleka
100 g gotowego groszku ptysiowego
sól, biały pieprz do smaku

Wykonanie:

Kalafior oczyścić, odciąć same róże i gotować w bulionie do miękkości. Dolać połowę zimnego mleka, zmiksować, aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, w razie potrzeby przecedzić. Ponownie zagotować, dodać masło.

Pozostałe mleko dokładnie rozprowadzić z żółtkami, dodać do zupy i przez ok 5 minut utrymywać ją w stanie bliskim wrzeniu, ale nie pozwalając się zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

 

Dodatkowe informacje: Zupę tę można przygotować z mrożonego kalafiora, dajemy wówczas około 500 gram warzywa, zmiejszamy ilość mleka do 150 ml i gotujemy zupę o 5-10 minut krócej.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »