Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 średni kalafior
500 ml czystego bulionu drobiowego
2 żółtka
1 łyżeczka masła
200 ml mleka
100 g gotowego groszku ptysiowego
sól, biały pieprz do smaku
Wykonanie:
Kalafior oczyścić, odciąć same róże i gotować w bulionie do miękkości. Dolać połowę zimnego mleka, zmiksować, aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, w razie potrzeby przecedzić. Ponownie zagotować, dodać masło.
Pozostałe mleko dokładnie rozprowadzić z żółtkami, dodać do zupy i przez ok 5 minut utrymywać ją w stanie bliskim wrzeniu, ale nie pozwalając się zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Dodatkowe informacje: Zupę tę można przygotować z mrożonego kalafiora, dajemy wówczas około 500 gram warzywa, zmiejszamy ilość mleka do 150 ml i gotujemy zupę o 5-10 minut krócej.