Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 35
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6
Składniki:
2 łyżeczki oleju roślinnego
1 kg szparagów
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 seler
1 por
1 średni ziemniak
1 litr warzywnego bulionu
50 g filiżanki niskotłuszczowej śmietany
biały pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Szparagi umyć, ew. obrać i pokroić na kawałki o długości ok 2 cm. Ziemniak pokroić w kostkę, pora w talarki, resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce.
Na patelni rozgrzać olej, dodać do niego warzywa i mieszając dusić na małym ogniu ok 5 minut, aż wchłoną ały tłuszcz. Zalać bulionem i gotować ok 20 minut, do miękkości warzyw.
Rozdrobić całość w mikserze, ew przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, doprawić białym pieprzem i wymieszać. Przed podaniem posyypać zieloną pietruszką.
Można podawać z groszkiem ptysiowym.