kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Kremowa zupa szparagowa

Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni: francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 35
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6

Składniki:

2 łyżeczki oleju roślinnego
1 kg szparagów
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 seler
1 por
1 średni ziemniak
1 litr warzywnego bulionu
50 g filiżanki niskotłuszczowej śmietany
biały pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:

Szparagi umyć, ew. obrać i pokroić na kawałki o długości ok 2 cm. Ziemniak pokroić w kostkę, pora w talarki, resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce.

Na patelni rozgrzać olej, dodać do niego warzywa i mieszając dusić na małym ogniu ok 5 minut, aż wchłoną ały tłuszcz. Zalać bulionem i gotować ok 20 minut, do miękkości warzyw.

Rozdrobić całość w mikserze, ew przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, doprawić białym pieprzem i wymieszać. Przed podaniem posyypać zieloną pietruszką.

Można podawać z groszkiem ptysiowym.

 


Autor: Marta Wasiak

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »