Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 35 (nie licząc chłodzenia ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
14 dag cukru pudru
14 dag masła
16 dag mąki
3 ugotowane żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego
200 g serka mascarpone
cukier puder do posypania
orzeszki piniowe
Wykonanie:
Żółtka utrzeć widelcem na gładką masę, masło posiekać z mąką i cukrem, dodać przetarte żółtka, szybko zagnieść czubkami palców i uformować w gruby walec.
Ciasto ochłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę, pokroić w plasterki (ok. 1 cm grubości), krótko rozwałkować na większe kółeczka, układać w małych naczynkach do tartinek.
Piec około 12 minut w temp. 160°C, tylko do momentu, gdy brzegi zaczną zmieniać kolor, ale ciasteczka są ciągle bardzo blade.
Kiedy ciasteczka stygną przygotowujemy masę budyniową. Budyń wykonać wg przepisu na opakowaniu. Kiedy wystygnie, wymieszać go z serkiem mascarpone i napełniać masą ciasteczka.
Tarty udekorować orzeszkami pinii i posypać cukrem pudrem.