kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Mini tarty z nadzieniem budyniowym z orzeszkami pinii

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 35 (nie licząc chłodzenia ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

14 dag cukru pudru
14 dag masła
16 dag mąki
3 ugotowane żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego
200 g serka mascarpone
cukier puder do posypania
orzeszki piniowe

Wykonanie:

Żółtka utrzeć widelcem na gładką masę, masło posiekać z mąką i cukrem, dodać przetarte żółtka, szybko zagnieść czubkami palców i uformować w gruby walec.

Ciasto ochłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę, pokroić w plasterki (ok. 1 cm grubości), krótko rozwałkować na większe kółeczka, układać w małych naczynkach do tartinek.

Piec około 12 minut w temp. 160°C, tylko do momentu, gdy brzegi zaczną zmieniać kolor, ale ciasteczka są ciągle bardzo blade.

Kiedy ciasteczka stygną przygotowujemy masę budyniową. Budyń wykonać wg przepisu na opakowaniu. Kiedy wystygnie, wymieszać go z serkiem mascarpone i napełniać masą ciasteczka.

Tarty udekorować orzeszkami pinii i posypać cukrem pudrem.

 


Źródło: Beckers.pl

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »