Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 20
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 jajka
2-3 dag masła
1 łyżka oleju
2 czubate łyżki wiejskiego twarożku
garść posiekanych świeżych ziół (dowolne)
sól
pieprz
Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek. Następnie rozbij żółtka widelcem, wymieszaj, połącz je z białkami. Podgrzej na patelni masło z olejem. Następnie wlej roztrzepane jajka, rozlej je równomiernie po patelni i zmniejsz ogień. Smaż tak, aby uzyskać płaski, dość cienki i równy omlet. Gdy omlet przysmaży się od spodu, należy zdjąć patelnię z ognia. Na wierzchu powinno być jeszcze trochę płynnego jajka. Przypraw omlet solą i pieprzem. Niedosmażoną stronę posmaruj twarożkiem i posyp ziołami. Zwiń w rulon i przekrój na pół.
Smacznego!