Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
50 dkg wątróbek drobiowych
4-5 suszonych borowików
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka masła
1 żółtko
trochę utartej gałki muszkatołowej i imbiru
sól
pieprz
łyżka tłuszczu do smażenia (masło lub margaryna)
Wykonanie:
Grzyby należy umyć kilka razy w ciepłej wodzie, a następnie namoczyć. Następnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, wywar zachować. Grzyby odcedzić i jeszcze raz dobrze wypłukać. Cebulę pokroić w talarki, przesmażyć krótko na tłuszczu, nie rumienić. Dodać wątróbkę i grzyby, podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić około 15 minut. Po ostudzeniu uduszone składniki przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać łyżeczkę masła, żółtko i pozostałe przyprawy, rozetrzeć na gładką masę.
Pasztet z wątróbek jest świetną pastą do kanapek.
Smacznego!