Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
400 g chudego białego sera (powinien być twardy i zwarty)
2 pomidory
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Ser pokroić na plastry o grubości około 7-8 milimetrów (2-3 plastry na osobę zależnie od kształtu sera). Ułożyć na blasze do pieczenia delikatnie posmarowanej oliwą.
Zmiażdżyć czosnek, zmieszać z oliwą, bazylią i przyprawami, połową powstałeho w ten sposób sosu posmarować ser. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów, skropić resztą sosu.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zapiekać około 10-12 minut. Podać obficie posypane natką pietruszki.
Ser ten można także przygotować w kuchence mikrofalowej. Należy go wtedy zapiekać 4-5 minut przy mocy 600 W.
Dodatkowe informacje: UWAGA: jeśli ser jest mocno wilgotny, podczas pieczenia może wyciekać z niego serwatka. Nie ma to wpływu na końcową jakość potrawy.