kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Ser twarogowy na sposób włoski

Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni: włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

400 g chudego białego sera (powinien być twardy i zwarty)
2 pomidory
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Wykonanie:

Ser pokroić na plastry o grubości około 7-8 milimetrów (2-3 plastry na osobę zależnie od kształtu sera). Ułożyć na blasze do pieczenia delikatnie posmarowanej oliwą.

Zmiażdżyć czosnek, zmieszać z oliwą, bazylią i przyprawami, połową powstałeho w ten sposób sosu posmarować ser. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów, skropić resztą sosu.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zapiekać około 10-12 minut. Podać obficie posypane natką pietruszki.

Ser ten można także przygotować w kuchence mikrofalowej. Należy go wtedy zapiekać 4-5 minut przy mocy 600 W.

 

Dodatkowe informacje: UWAGA: jeśli ser jest mocno wilgotny, podczas pieczenia może wyciekać z niego serwatka. Nie ma to wpływu na końcową jakość potrawy.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »