Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 20 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 2 dni macerowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
6 filetów śledziowych
2 goździki
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
4 ziarna jałowca
po 1/4 łyżeczki gorczycy i kolendry
2 ząbki czosnku
liść laurowy
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 cebula
olej
Wykonanie:
Filety wypłukać (jeśli są bardzo słone wymoczyć), pokroić w dzwonka. Przyprawy rozdrobnić, wymieszać z posiekanym czosnkiem i papryką. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Filety układać w słoiku na przemian z cebulą, (przesypywać przyprawami), zalać olejem, wstawić do lodówki.