Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 posiekana cebula
1 oczyszczony i posiekany por
1 łodyżka świeżego lub ¼ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka oleju arachidowego
Szczypta soli i pieprzu
Około 1 l bulionu drobiowego
4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
szczypiorek
Wykonanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Dodaj cebulę, pora, tymianek, szczyptę pieprzu i soli, duś około 15 minut.
2. Zawartość patelni przełóż do garnka, wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, aż por będzie miękki.
3. Dodaj ziemniaki i gotuj aż będą miękkie
4. Rozdrobnij przy użyciu miksera
5. Podając posyp szczypiorkiem