Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
500 g porów
2 łyżki masła
250 g ziemniaków
50 ml białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
300 ml bulionu warzywnego
200 ml mleka
200 g sera brie
pół pęczka natki pietruszki
gałka muszkatołowa
biały pieprz do smaku
Wykonanie:
Pory dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie plastry, opłukać osuszyć i obsmażyć na maśle. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem poddusić ok 10 minut, z dodatkiem białego wina. Dodać bulion i gotować 20 minut.
Ser brie pokroić na kawałki, włożyć do mleka podgrzać stale mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Dodać do zupy, wymieszać, doprawić gałką muszkatołową i natychmiast podawać posypane natką pietruszki.