Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 25
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 mały por
10 dag szynki plasterkach
10 dag wędzonej polędwicy w plasterkach
1 puszka ananasów
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
3 łyżki oleju
2 dojrzałe awokado
3-5 łyżek gęstej śmietany
Wykonanie:
Por umyć, pokroić w cienkie krążki, blanszować w osolonym wrzątku ok. 4 minut, odcedzić, osączyć. szynkę i polędwice pokroić w cienkie paski. Ananasy osączyć (sok zachować), pokroić na małe kawałki. 4 łyżki soku ananasowego wymieszać z octem winnym, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać olej, wymieszać. Sosem skropić pory, ananasy i szynkę, dokładnie wymieszać. Awokado umyć i przekroić na pół, wyjąć pestki, napełnić sałatką.