Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 20 sztuk
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki
1 jajko
15 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
nadzienie:
75 dag świeżego szpinaku (lub 50 dag mrożonego)
2 łyżki masła
1/2 szklanki tartej bułki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 jajko
1 białko
150 g sera feta
Wykonanie:
Masło posiekać razem z mąką, dodać jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 2 łyżki zimnej wody. Wyrobić ciasto, odłożyć do lodówki. Świeży szpinak opłukać, osączyć, usunąć łodyżki, posiekać. Przesmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek. Wymieszać szpinak z tartą bułką, pokruszoną fetą i jajkiem, doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wycinać z niego kwadraty, nadziewać je szpinakiem i sklejać w trójkąty. Ciastka posmarować białkiem, piec 25 minut w temp. 190 stopni.