kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Ciasteczka szpinakowe

Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 20 sztuk

Składniki:

ciasto:
40 dag mąki
1 jajko
15 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
nadzienie:
75 dag świeżego szpinaku (lub 50 dag mrożonego)
2 łyżki masła
1/2 szklanki tartej bułki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 jajko
1 białko
150 g sera feta

Wykonanie:

Masło posiekać razem z mąką, dodać jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 2 łyżki zimnej wody. Wyrobić ciasto, odłożyć do lodówki. Świeży szpinak opłukać, osączyć, usunąć łodyżki, posiekać. Przesmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek. Wymieszać szpinak z tartą bułką, pokruszoną fetą i jajkiem, doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wycinać z niego kwadraty, nadziewać je szpinakiem i sklejać w trójkąty. Ciastka posmarować białkiem, piec 25 minut w temp. 190 stopni.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »