Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 16
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
15 dag cukru
10 dag biszkoptów
5 dag rodzynek
skórka i sok z ½ cytryny
cynamon
½ torebki budyniu waniliowego
1 łyżka żelatyny
250 ml soku jabłkowego
Wykonanie:
Zagotować w garnku 150 ml soku jabłkowego z cukrem, rodzynkami, cynamonem, skórką i sokiem z cytryny. Jabłka obrać, podzielić na połówki, usunąć pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę. Włożyć jabłka do gorącego soku, gotować 5 minut na małym ogniu. proszek budyniowy połączyć z pozostałym sokiem jabłkowym, przełożyć do owoców, gotować kilka minut stale mieszając. Do gorącej (ale nie gotującej się) masy wsypać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści. Podłużną formę opłukać wodą, napełnić połową masy owocowej, wstawić na 15 minut do lodówki. Na tężejącej galaretce ułożyć 1/3 biszkoptów, przykryć resztą galaretki. Na wierzchu ułożyć resztę biszkoptów, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.