Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15 (nie rozmrażania truskawek i chłodzenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 8
Składniki:
450 g mrożonych truskawek
400 ml śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Truskawki posypać cukrem i częściowo rozmrozić, tak żeby dały się miksować (jeśli deser przyrządzamy ze świeżych truskawek, należy je wstawić na 1 h do zamrażarki). Zmiksować dokładnie razem z płynem jaki powstał podczas mrożenia i z cukrem waniliowym (2 łyżeczki).
Odłożyć 8 łyżek powstałej masy, dodać do niej łyżeczkę cukru waniliowego, wymieszać. Do reszty masy dodać żelatynę całkowicie rozpuszczoną w gorączej wodzie (wg. przepisu na opakowaniu) i przestudzoną.
Śmietankę ubić na sztywno, odłozyć 1/3 porcji resztę delikatnie i dokładnie wymieszać z masą truskawkową. Przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce przez około 1 godziny. Podać przybrane bitą śmietaną i polane sosem truskawkowym.