kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Mus truskawkowy

Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni: francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15 (nie rozmrażania truskawek i chłodzenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 8

Składniki:

450 g mrożonych truskawek
400 ml śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:

Truskawki posypać cukrem i częściowo rozmrozić, tak żeby dały się miksować (jeśli deser przyrządzamy ze świeżych truskawek, należy je wstawić na 1 h do zamrażarki). Zmiksować dokładnie razem z płynem jaki powstał podczas mrożenia i z cukrem waniliowym (2 łyżeczki).

Odłożyć 8 łyżek powstałej masy, dodać do niej łyżeczkę cukru waniliowego, wymieszać. Do reszty masy dodać żelatynę całkowicie rozpuszczoną w gorączej wodzie (wg. przepisu na opakowaniu) i przestudzoną.

Śmietankę ubić na sztywno, odłozyć 1/3 porcji resztę delikatnie i dokładnie wymieszać z masą truskawkową. Przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce przez około 1 godziny. Podać przybrane bitą śmietaną i polane sosem truskawkowym.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »