Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
8 skrzydełek kurczaka
8-10 suszonych moreli pokrojonych w paseczki
ostra papryka
8 plastrów wędzonego boczku
Wykonanie:
Skrzydełka kurczaka dzielimy na części (końcówki odrzucamy). Każdą część posypujemy ostrą papryką w proszku.
Plasterki boczku dzielimy na pół, na długie, wąskie paski, na każdym układamy kilka kawałków suszonych moreli i zawijamy w to skrzydełko kurczaka.
Układamy na blasze i wsuwamy do gorącego piekarnika (ok. 220 stopni). Pieczemy do zrumienienia boczku, trwa to na ogół około 40-50 minut. Uwaga: skrzydełek nie solimy, bo boczek jest zazwyczaj dość słony!