Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 kształtne zielone papryki
pół papryki żółtej, pół czerwonej
200 g twarogu,
3 łyżki g tartej bułki,
100 g solanu, bryndzy lub fety
2 ząbki czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sol, pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Strąki papryki umyć, rozciąć na połówki i wykroić gniazda nasienne. Sery rozgnieść widelcem, dodać tartą bułkę i dokładnie wymieszać.
Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce i rozetrzeć na miazgę ze szczypta soli, dodać do serów, razem z oliwą i sokiem z cytryny. Utrzeć na gładką masę o konsystencji pasty. Doprawić, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Farszem napełnić połówki papryki, tworząc niewielkie kopczyki. Wstawić na conajmniej pół godziny do lodówki.
Podawać przybrane listkami pietruszki i paseczkami kolorowej papryki.