Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 35
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
75 dag pieczarek
olej lub masło do smażenia
½ szklanki posiekanej cebuli
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę, a gdy się podrumieni, wrzucamy pieczarki. Smażymy, aż odparuje cały płyn, a grzyby będą rumiane. Studzimy i wszystko drobno siekamy lub po prostu mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem – jeśli pasta jest zbyt rzadka, możemy do niej dodać nieco tartej bułki. Świetne do kanapek, zapiekanek, pierożków lub naleśników.