Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
150 g wędzonego łososia
450 g mrożonego szpinaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
4 jajka
4 łyżki koperku
200 g twarogu
2-4 łyżek jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła
Wykonanie:
Szpinak poddusić na maśle, osączyć, wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Lekko wystudzić.
Twaróg wymieszać z jogurtem i koperkiem, dodać sól i sok z cytryny. Rozsmarować na "cieście" szpinakowym, ułożyć kawałki łososia, zrolować. Zawinąć roladę w folię i odłożyć na 2 godziny do lodówki.