Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 50 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć kilkanaście godzin maceracji)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
70 dag filetów z ryby morskiej (najlepiej z grenadiera, dorsza lub morszczuka)
mąka (do obtoczenia ryby)
4 cebule
1 średni słoik papryki konserwowej
1 słoik korniszonów
Na zalewę:
2 szklanki wody
4 łyżki ketchupu
½ szklanki oleju
3 łyżki octu
1 mały koncentrat
2 łyżki cukru
sól
Wykonanie:
Filety lekko rozmrozić, posolić, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano. Ułożyć w płaskim naczyniu. Cebule pokroić w drobną kostkę, paprykę i korniszony w cienkie paski (korniszony można utrzeć na wiórki). Warzywa wymieszać i posypać nimi usmażoną rybę. Z podanych składników ugotować zalewę i (gorącą) polać rybę z warzywami. Odstawić przynajmniej na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.