Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
1 pojemnik filetów śledziowych w oleju
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 por
1 średnia cebula
sól, cukier do smaku
mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki oleju
po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
kawałek listka laurowego
Wykonanie:
Śledzie osączyć. Cebulę drobno posiekać, poddusić na oleju, dodać starte na wiórki warzywa. Wszystko razem dusić chwilę z listkiem laurowym, zielem i pieprzem. Kiedy warzywa są jeszcze jędrne, ale nie surowe, dodać przecier i resztę przypraw. Śledzie pokroić na kawałki, układać w naczyniu warstwami na przemian z warzywami. Wstawić na przynajmniej kilkanaście godzin do lodówki.