Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 10
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 długa bagietka francuska
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sok z połowy limonki
1 łyżka stołowa zmielonej kolendry
2 duże dojrzałe pomidory (lub puszka pomidorów bez skóry)
pół szklanki kukurydzy (lepiej, aby była rozmrożona niż z puszki)
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Bagietkę pokroić na 12 częsci. Każdy kawałek bagietki posmarować oliwą po czym ułożyć na blasze i opiekać przez około 5 minut.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do pomidorów. Czosnek wycisnąć, wymieszać z pomidorami, papryką, kukurydzą, sokiem z limonki i kolendrą. Ułożyć na ciepłych grzankach.