Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
300 g mrożonego ciasta francuskiego
100 g wędzonego łososia
40 g pistacji
3 żółtka
150 g ostrego żółtego sera
Wykonanie:
Łososia drobno posiekać, wymieszać z żółtkami, drobno utartym serem i posiekanymi pistaccjami. Masa powinna mieć konsystencję jak na kotlety mielone.
Płaty ciasta rozmrozić i rozwałkować na grubość 2 mm. Wykroić z niego prostokąty i podzielić je na szpiczaste trójkąty (porcja wystarcza na około 30 sztuk).
Masę łososiową układać pośrodku trójkątów, po czym zwijać je i formować małe rogaliki. Rogaliki układać na lekko natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem i piec przez 15-18 minut w temperaturze 200 stopni.