Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 2
Składniki:
100 g greckiej fety
1 papryka czerwona
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
szczypiorek
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu wymieszać lekko ubijając widelcem lub zmiksować.
Warzywa umyć. Marchewkę obrać, paprykę przekroić na pół, wypestkować. Usunąć zdrewniałe nitki selera naciowego. Marchew pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż, paprykę pokroić na zgrabne kwadraciki, seler naciowy pokroić na kawałki. Zaczynając od selera, w którego wbijamy wykałaczkę, nadziewamy resztę warzyw, kończąc serem feta. Na wierzch układamy pętlę z marchewki, dekorujemy szczypiorkiem. Polewamy sosem.
Dodatkowe informacje: Źródło zdjęcia: Beckers.pl