kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Wykwintny mus czekoladowy

Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni: południowoamerykańska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 25 (nie licząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady (con 50% kakao)
8 białek
szczypta soli
2 łyżki masła
6 żółtek
2 łyżeczki żelatyny
łyżka cukru pudru
połowa pomarańczy
2 łyżki cukru trzcinowego
200 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

10 g czekolady zetrzeć na wiórki, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Do garnka dodać żółtka i szybko ubić tak, by masa się nie zwarzyła. Dodac żelatynę rozpuszczoną w gorącym soku z pomarańczy zmieszanym z łyżką wody. Lekko przestudzić.

Białka z solą ubić na bardzo sztywną pianę, wymieszać z otartą skórką z pomarańczy i cukrem pudrem. Dodać trzy łyżki do masy i utrzeć na gęsty krem. Dodać resztę piany, bardzo delikatnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Przestudzić całkowicie i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Śmietanę ubić na sztywno, udekorować każdy pucharek. Posypać wiórkami czekolady.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»