Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni:
południowoamerykańska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 25 (nie licząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (con 50% kakao)
8 białek
szczypta soli
2 łyżki masła
6 żółtek
2 łyżeczki żelatyny
łyżka cukru pudru
połowa pomarańczy
2 łyżki cukru trzcinowego
200 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
10 g czekolady zetrzeć na wiórki, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Do garnka dodać żółtka i szybko ubić tak, by masa się nie zwarzyła. Dodac żelatynę rozpuszczoną w gorącym soku z pomarańczy zmieszanym z łyżką wody. Lekko przestudzić.
Białka z solą ubić na bardzo sztywną pianę, wymieszać z otartą skórką z pomarańczy i cukrem pudrem. Dodać trzy łyżki do masy i utrzeć na gęsty krem. Dodać resztę piany, bardzo delikatnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Przestudzić całkowicie i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno, udekorować każdy pucharek. Posypać wiórkami czekolady.