kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Wykwintny mus czekoladowy

Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni: południowoamerykańska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 25 (nie licząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady (con 50% kakao)
8 białek
szczypta soli
2 łyżki masła
6 żółtek
2 łyżeczki żelatyny
łyżka cukru pudru
połowa pomarańczy
2 łyżki cukru trzcinowego
200 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

10 g czekolady zetrzeć na wiórki, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Do garnka dodać żółtka i szybko ubić tak, by masa się nie zwarzyła. Dodac żelatynę rozpuszczoną w gorącym soku z pomarańczy zmieszanym z łyżką wody. Lekko przestudzić.

Białka z solą ubić na bardzo sztywną pianę, wymieszać z otartą skórką z pomarańczy i cukrem pudrem. Dodać trzy łyżki do masy i utrzeć na gęsty krem. Dodać resztę piany, bardzo delikatnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Przestudzić całkowicie i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Śmietanę ubić na sztywno, udekorować każdy pucharek. Posypać wiórkami czekolady.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »